RO EN
السلة فارغة

ANALIZA: Coruptia impiedica redresarea activitatii din domeniul constructiilor

Prelungirea si acutizarea recesiunii economice la nivel mondial, lipsa fondurilor pentru investitii, neincrederea generala in siguranta plasarii de capital si implementarea masurilor de austeritate reprezinta premisele unui nou an dificil pe piata autohtona a constructiilor. Echipele de management ale companiilor trebuie sa gestioneze eficient activitatea organizatiilor pe care le conduc, in contextul in care piata specifica a continuat sa se contracteze (-16% in primele noua luni din 2010 comparativ cu aceeasi perioada din 2009), numarul licitatiilor si al proiectelor noi a scazut din nou, majoritatea lucrarilor contractate in anii anteriori au fost finalizate, sumele restante de la terti nu au fost recuperate, iar profiturile au atins recorduri negative. Reprezentantii pietei autohtone a constructiilor sunt, in continuare, pesimisti, cel putin pentru urmatoarele sase luni si evita sa-si faca planuri pe termen mediu si lung, avand in vedere sentimentul de incertitudine omniprezent in domeniu.
Totusi, pentru a face fata conditiilor economice dificile si a se mentine pe piata, unele companii au continuat programele de eficientizare si restructurare a activitatii si au aplicat modele de afaceri durabile. Printre masuri s-au aflat restrangerea numarului de salariati, renegocierea contractelor cu furnizorii de materii prime /servicii, contractarea de lucrari in afara granitelor (ca in cazul firmei Romstrade, care va realiza o autostrada in Irak - regiunea Kurdistan). Gestionarea riscurilor a cunoscut, in 2010, o alta abordare, in special din partea companiilor autohtone constituite ca subsidiare ale unor grupuri internationale. Totodata, exista antreprenori care au investit in instruirea personalului tot in directia eficientizarii si pentru a face fata unei piete din ce in ce mai complexe si noilor provocari tehnice. Potrivit reprezentantilor firmelor din bransa, sentimentul de incertitudine de pe piata este cauzat, in special, de lipsa unor perspective pe termen lung ale autoritatilor pentru iesirea din recesiune. Managerii sunt, de asemenea, ingrijorati in ceea ce priveste proiectele investitorilor din sectorul public, care se confrunta cu deficite bugetare grave, nu dispun de sume pentru cofinantare, lipsindu-le inclusiv competenta necesara pentru a sustine atragerea de fonduri europene. Astfel, statul, care in perioada recesiunii ar trebui sa fie principalul investitor pentru sustinerea propriei economii, s-a transformat intr-un consumator falimentar, cheltuielile acestuia depasind cu mult veniturile. Situatia respectiva are consecinte grave atat pentru institutiile publice, cat si pentru mediul privat, in contextul in care neincrederea in autoritati s-a accentuat pe fondul cresterii nivelului de coruptie.
Pentru a citi articolul complet, click aici

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter