RO EN
السلة فارغة

ANALIZA BT: Industria prelucratoare va redeveni dinamica de la finalul trimestrului II

Institutul National de Statistica (INS) a publicat datele cu privire la evolutia comenzilor noi in industria prelucratoare in februarie si primele doua luni ale anului curent. Statisticile indica accelerarea ritmului anual al comenzilor noi in industria prelucratoare in februarie, evolutie care confirma continuarea fluxurilor investitionale in economie inainte de incidenta socului pandemiei.
Astfel, comenzile noi in industria prelucratoare au crescut cu 5.4% an/an in februarie, ritm in accelerare de la 3,7% an/an in ianuarie. Se evidentiaza accelerarea comenzilor noi de bunuri de folosinta indelungata de la 15,4% an/an in ianuarie la 27,2% an/an in februarie, cea mai buna evolutie din august.
De asemenea, ritmul anual al comenzilor de bunuri de capital s-a ameliorat de la 5,5% in ianuarie la 6,8% in februarie. Totodata, comenzile de bunuri intermediare au urcat cu 3,1% an/an in februarie, dupa ajustarea pe parcursul a patru luni la rand. Pe de alta parte, comenzile de bunuri de uz curent s-au diminuat cu 4,7% an/an in februarie.
Astfel, la doua luni din 2020 comenzile noi in industria prelucratoare au consemnat un avans de 4,6% an/an. Se evidentiaza majorarea comenzilor de bunuri de folosinta indelungata cu 21,4% an/an, evolutie sustinuta de mix-ul relaxat de politici economice pe plan intern. De asemenea, comenzile de bunuri de capital au urcat cu 6,2% an/an, evolutie care confirma continuarea fluxurilor investitionale inainte de incidenta pandemiei. Nu in ultimul rand, comenzile de bunuri intermediare au crescut cu 1,4% an/an. Pe de alta parte, comenzile de bunuri de uz curent s-au ajustat cu 1,6% an/an in perioada ianuarie-februarie.
Din perspectiva evolutiei comenzilor noi, cele mai dinamici ramuri ale industriei prelucratoare in primele doua luni din 2020 au fost: fabricarea altor mijloace de transport (3,2% an/an), industria constructiilor metalice (4,7% an/an), calculatoare, produse electronice si optice (5,5% an/an), autovehicule de transport rutier, remorci si semi-remorci (9,9% an/an) si farmaceutica (10,7% an/an).
"Conform estimarilor econometrice elaborate comenzile noi in industria prelucratoare au evoluat sub potential pentru a noua luna la rand in februarie, evolutie care confirma maturitatea ciclului economic post-criza. Ne asteptam ca industria prelucratoare sa resimta impactul socului pandemiei indeosebi in perioada martie-aprilie. Cu toate acestea, subliniem faptul ca persistenta costurilor reale de finantare la niveluri scazute pe termen mediu, masurile fiscal-bugetare de sustinere a economiei dupa incidenta pandemiei (implementate la nivel mondial, in sfera europeana si pe plan intern), precum si oportunitatile de dezvoltare din Romania sunt factori care vor contribui la redinamizarea industriei pe plan intern incepand cu finalul trimestrului al doilea", arata dr. Andrei Radulescu, Director de Analiza Macroeconomica la Banca Transilvania.
 

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter