RO EN
السلة فارغة

AMCHAM: Jumatate dintre companii asteapta scaderi ale afacerilor in 2020

Aproximativ 50% dintre companiile care au participat la un sondaj realizat de Camera de Comert Romano-Americana (AmCham) se asteapta sa incheie anul financiar 2020 cu scaderi ale veniturilor, ale numarului de angajati, precum si ale investitiilor, spre deosebire de nivelul din 2019, cand numai 10% din respondenti au indicat scaderi ale acestor indicatori. Rezultatele cercetarii privind calitatea climatului investitional romanesc indica o depreciere a increderii in mediul investitional asigurat de Romania si, in consecinta, asteptari rezervate in ce priveste evolutia afacerilor.
"Anul 2020 este unul atipic din punct de vedere economic, din cauza pandemiei Covid-19. In mod explicabil, rezultatele sondajului reflecta aceasta noua realitate, proiectiile companiilor din Romania asupra veniturilor, a numarului de angajati si a planurilor de investitii fiind toate in diminuare semnificativa fata de anul anterior. In acest context plin de provocari, dar si de oportunitati, AmCham Romania lanseaza un apel la actiune imediata, in vederea redresarii economice si insanatosirii mediului de afaceri si investitional post-pandemie. Salutam in acest sens Planul de relansare economica anuntat de Guvernul Romaniei, insumand investitii de aproape 100 miliarde euro pentru urmatorii 10 ani. In acelasi timp, Romania trebuie sa profite din plin de noile oportunitati de finantare europeana nerambursabile, oferite prin programul Next Generation EU, actionand rapid, strategic si cu viziune pentru viitor", a declarat Ionut Simion, Presedintele AmCham Romania.

45% din respondenti estimeaza revenire economica in U
Calitatea infrastructurii digitale conduce detasat topul celor mai apreciate conditii de piata oferite de Romania, singura care a primit calificativul foarte buna din partea a 20% dintre respondenti, urmata de calitatea capitalului uman, considerata foarte buna de 8% dintre respondenti si buna de 45% si de nivelul de impozitare al companiilor care se situeaza pe acelasi nivel de apreciere ca in editia de anul trecut. In mixul avantajelor competitive care raman relevante pentru Romania in contextul economic actual, a ramas pe primul loc, cu 83%, importanta apartenentei la Uniunea Europeana, in crestere cu 5% fata de editia precedenta.
Cu privire la capitalul uman sondajul releva o ingrijorare in ce priveste disponibilitatea fortei de munca calificate si a potrivirii de competente necesare pe piata muncii, in contextul in care 60% dintre companii caracterizeaza situatia pietei muncii din industria in care activeaza ca fiind tenisonata din aceasta perspectiva.
Referitor la evolutia cifrei de afaceri, doar 18% dintre respondenti estimeaza o scadere mai mare de 25%, in timp ce 24% anticipeaza o scadere intre 10 si 25%, iar 29% o scadere pana in 10%. 
"As dori sa remarc nivelul de relativ optimism care rezulta din raspunsurile privind asteptarile de revenire economica post pandemie, in contextul in care 45% dintre participanti considera cel mai probabil un scenariu de revenire in forma U, deci vad posibila o recuperare pe termen mediu iar 11% se asteapta la o revenire rapida dupa socul pandemic, in forma de V. Totusi, aceasta perspectiva poate deveni realitate doar daca vor fi implementate masuri ferme care sa redea companiilor increderea de a investi in continuare in economie, in conditiile in care aproape jumatate au indicat ca nu au in plan noi investitii in 2020", a declarat Omer Tetik, Vice-Presedinte AmCham Romania.
In ceea ce priveste finantarea afacerilor cele mai multe companii se bazeaza in principal pe fonduri proprii pentru finantarea afacerii in 2020 si in viitorul apropiat, completate pentru aproximativ o treime dintre respondenti de surse precum imprumuturile bancare sau imprumuturi de la actionari.

Investitiile in infrastructura, vitale pentru relansarea economiei 
In ce priveste relansarea economica, membrii AmCham considera ca principalele componente ale acestui proces, in ordinea raspunsurilor cumulate de fiecare, trebuie sa fie investitii in infrastructura (76%), digitalizarea administratiei publice, inclusiv a administratiei fiscale (73%), reforma sistemului sanitar (53%), cresterea stabilitatii si predictibilitatii climatului politic si de reglementare (49%) si o absorbtie ridicata a finantarii europene, in special din fondul de relansare economica pentru statele membre (45%).
"Cele mai apreciate masuri adoptate de Guvern pentru sustinerea companiilor au fost pentru membrii AmCham cele legate de lichiditate si angajati, respectiv bonificatia pentru plata impozitului pe profit in avans, accelerarea rambursarii de TVA si somajul tehnic, astfel ca salutam decizia de prelungire a perioadei de aplicare a acestor masuri care continua sa ramana relevante pe termen scurt si mediu. Concomitent, trebuie demarate fara intarziere proiectele de investitii pentru modernizarea si digitalizarea administratiei fiscale care trebuie sa tina pasul cu ritmul accelerat al proceselor de digitalizare din mediul privat, pentru a simplifica conformarea voluntara si a imbunatati gradul de colectare a veniturilor bugetare", a declarat Alex Milcev, membru al Consiliului Director al AmCham Romania.
Pentru ca multe companii au indicat ca fie se asteapta la un nou val epidemic sau nu au o claritate cu privire la acest fenomen, in plan intern vor permanentiza schimbari operationale adoptate in acest context precum digitalizarea, intensificata deja pe fondul pandemiei pentru mai mult de 50% dintre participantii la sondaj, odata cu identificarea de noi produse, servicii, piete, sau reducerea costurilor operationale.
AmCham Romania va avansa aceste recomandari si in dialogul cu Guvernul si factorii de decizie relevanti pentru a contribui la adoptarea celor mai potrivite politici publice si masuri economice de impact pentru o crestere economica sustenabila, bazata pe crearea de valoare adaugata mare.
***
  • Perioda de colectare a raspunsurilor la sondajul AmCham Romania a fost cuprinsa intre 15 mai si 19 iunie 2020. Au participat la cercetare executivi a 131 din totalul celor 450 de companii membre AmCham:
  • 60 % companii cu cifra de afaceri anuala peste 5 milioane USD;
  • 40 % companii cu cifra de afaceri anuala sub 5 milioane USD;
  • 65% reprezentand companii din industrie - IT&C, sanatate, auto, FMCG, banking & financial services, constructii, retail, bunuri de consum, productie industriala, energie, transporturi, turism, HORECA;
  • 35% au reprezentat companii din sectorul serviciilor - consultanta, servicii profesionale, avocatura.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter