RO EN
السلة فارغة

AMCCRS: Aproximativ 20.000 de cladiri din Bucuresti necesita evaluare la risc seismic

Conform unui studiu efectuat de catre expertii Bancii Mondiale, pentru aproximativ 20.000 de cladiri din Bucuresti construite inainte de anul 1978 este necesar sa se efectueze o evaluare cu scop preliminar din punct de vedere al riscului seismic. Anul trecut a intrat in vigoare si Legea nr. 212/2022, care introduce notiunea de "evaluare vizuala rapida" si care ar urma sa faciliteze aceste operatiuni, in scopul stabilirii cladirilor care necesita consolidare, cu prioritate. In plus, noua lege stipuleaza ca pentru ca un imobil sa poata fi consolidat este necesar acordul unui numar de 50% plus 1 din numarul proprietarilor, ceea ce elimina majoritatea barierelor care impiedicau demararea proiectelor de consolidare. Toate acestea, alaturi de finantarile disponibile din PNRR si fonduri bugetare centrale si locale, creeaza premisele pentru o intensificare a lucrarilor de consolidare seismica a cladirilor din Bucuresti, in anii urmatori. Administratia Municipala pentru Consolidarea Cladirilor cu Risc Seismic (AMCCRS) va gestiona intregul proces de consolidare, avand ca obiect de activitate reducerea riscului seismic al constructiilor existente in Municipiul Bucuresti, in contextul atenuarii efectelor unui potential cutremur si actioneaza pentru realizarea masurilor de interventie la constructiile care prezinta niveluri insuficiente de protectie la cutremure.
Interviu cu Razvan Munteanu (46 de ani), directorul executiv al AMCCRS.
In calitate de functionar public, in ultimii 10 ani cariera sa profesionala a fost dedicata dezvoltarii de programe durabile pentru comunitatea Sectorului 1, Bucuresti. A fost implicat in diferite proiecte de investitii, cel mai cunoscut fiind legat de imbunatatirea eficientei energetice "Programul de reabilitare termica a blocurilor" etapa 2014-2016. In perioada 2019 - aprilie 2021, a avut noi provocari in calitate de director adjunct in Directia de Utilitati Publice, Salubrizare si Protectia Mediului Sector 1.
Incepand cu anul 2021, Razvan Munteanu s-a alaturat echipei Primariei Municipiului Bucuresti, in cadrul AMCCRS, in pozitia de director executiv. Intrucat cercetarea reprezinta unul dintre domeniile sale de interes, incepand cu anul 2019 este student doctorand in cadrul Universitatii de Studii Economice din Bucuresti, Facultatea de Economie Agroalimentara si a Mediului. Rezultatele tezei vor evalua impactul politicilor de mediu implementate in Municipiul Bucuresti. A absolvit cursurile programului de master "Executive Master in Public Administration" in cadrul Hertie School of Governance - Berlin, Germania. De asemenea, crearea de valoare publica, bunastarea comunitatii si promovarea bunei guvernari reprezinta principalele obiective ale intregii sale activitati profesionale si de cercetare. 

- Care sunt obiectivele pe care le aveti in actualul mandat la conducerea AMCCRS?
- Cu peste 2 milioane de locuitori si 1 milion in tranzit, Bucurestiul gazduieste peste 10% din populatia tarii. Pe langa functiile administratiei publice centrale ce isi desfasoara activitatea in oras, capitala Romaniei detine un bogat fond de locuinte rezidentiale, precum si unul de cladiri ale administratiei publice locale, un fond imbatranit, expus riscului seismic. Desi sunt informatii cunoscute, reamintim datele cutremurului din Vrancea (4 martie 1977) care a cauzat peste 1.500 de victime, peste 11.000 de raniti si peste 150.000 de apartamente prabusite sau avariate. Specialistii estimeaza statistic o probabilitate de 25% ca Bucurestiul sa fie afectat de un cutremur comparabil cu cel din Vrancea din 1977 in urmatorii 50 de ani, avand ca punct de plecare evenimentul din 4 martie 1977. Din punct de vedere economic, peste 30% din PIB este realizat in Municipiul Bucuresti. Este important sa intelegem ca o situatie de calamitate naturala va afecta intreaga economie nationala. 
Odata cu infiintarea AMCCRS, in 2017, aceasta si-a asumat rolul activ de a implementa programe de consolidare la nivelul Municipiului Bucuresti. Pana in 2017, acest rol a fost detinut de catre Directia de Investitii din cadrul Primariei Municipiului Bucuresti. Din 2017 au fost parcursi pasi modesti din perspectiva numarului de imobile consolidate comparativ cu nevoile orasului (un numar de 12 imobile fiind in diferite etape de implementare, atat proprietate private cat si proprietate publica) insa au creat premisa parcurgerii curbei de invatare precum si premisa constituirii unei echipe de specialisti in jurul AMCCRS. Institutia a trecut printr-un proces de reorganizare institutionala, validat prin aprobarea HCGMB nr. 412/2022. Aceste schimbari majore ne-au permis depunerea de proiecte in principalele programe europene si nationale cu finantare nerambursabila pentru consolidarea cladirilor vulnerabile la cutremur. 
Un alt aspect parcurs din perspectiva rolului AMCCRS asupra infrastructurii Bucurestiului este acela ca a fost finalizata etapa de expertizare tehnica pentru o suprafata totala de peste 150.000 mp de cladiri situate in zone construite protejate. Aceste date contribuie la imaginea de ansamblu a nevoilor de consolidare a cladirilor din orasul nostru. AMCCRS a inteles rolul sau activ in domeniul consolidarii, intensificand colaborarea cu societatea civila. Astfel, prin reprezentantii sai, institutia a participat la o serie de intalniri cu mediul academic, cu organizatiile neguvernamentale, precum si cu asociatiile profesionale de profil. Prin aplicarea si implementarea programelor de consolidare, dorim sa intarim relatiile cu asociatiile de proprietari si societatea civila, avand in vedere misiunea noastra de a salva viata locuitorilor si de a avea grija de valorile arhitecturale ale orasului nostru.
 
- Care este valoarea bugetului de care dispune AMCCRS in 2023 si ce fonduri sunt alocate pentru investitii?
- Valoarea totala a bugetului de care dispune AMCCRS in anul 2023 este de 53 milioane de lei (credite bugetare) din care fondurile alocate pentru investitii sunt in suma de 34,67 milioane de lei (credite bugetare). Executia bugetului pana la acest moment este de 41%, iar executia bugetului alocat pentru investitii este de 30%. Pentru implementarea proiectelor prevazute sunt alocate credite bugetare suficiente la data prezentei/ pentru anul in curs.
Pe langa acestea, valoarea totala a finantarilor disponibile pentru consolidarea cladirilor cu risc seismic prin Planul National de Redresare si Rezilienta este de 283,46 milioane de lei la credite de angajament (reprezentand valoarea totala a contractelor de finantare semnate) si 8,6 milioane de lei credite bugetare aprobate pentru anul curent, din care a fost accesata suma de doua milioane de lei pentru cheltuieli efectuate inainte de semnarea contractelor de finantare si suma de 254.660 lei dupa semnarea acestora.
 
- Care sunt cele mai mari proiecte coordonate de AMCCRS care vor fi realizate in urmatorii ani (2023-2027) si in ce stadiu de implementare se afla acestea?
- AMCCRS actioneaza pe trei directii majore de lucru pentru consolidarea imobilelor incadrate in clasa de risc seismic RsI si RsII, in functie de sursa de finantare (fonduri europene nerambursabile, fonduri nationale nerambursabile si bugetul local). Astfel, prin PNRR Componenta 5 - Valul Renovarii, AMCCRS a semnat 17 contracte de finantare in valoare totala de 283,46 milioane de lei. Prin Programul National de Consolidare a Cladirilor cu Risc Seismic Ridicat (PNCCRS), AMCCRS a depus 28 de cereri de finantare. Prin ordinul ministrului Dezvoltarii Lucrarilor Publice si Administratiei, 16 imobile au fost declarate eligibile si au fost introduse pe Lista sinteza a obiectivelor de investitii care vor fi consolidate cu fonduri nationale nerambursabile. Consolidarea altor 42 de imobile se va realiza din bugetul local, nefiind incluse in programele mentionate mai sus. 
Prin cele doua programe cu finantare nerambursabila (PNRR si PNCCRS), AMCCRS va consolida 14 imobile situate in zona Centrului Vechi al Capitalei. Dintre acestea, cel mai avansat proiect este cel care vizeaza consolidarea imobilului din str. Blanari nr. 14, care a adapostit celebrul Club A. In plus fata de acestea, AMCCRS are in evidenta peste 100 de cladiri incadrate in clasa I de risc seismic la care desfasoara o serie de servicii in vederea consolidarii. 
Privind planurile de expertizare a cladirilor cu risc seismic, la aceasta data AMCCRS are in derulare doua Acorduri Cadru. Primul dintre acestea, Acordul-Cadru nr. 538/15.11.2021, are ca obiect Servicii de expertizare tehnica, elaborare studiu istoric si tema de proiectare pentru imobile din Municipiul Bucuresti, in scopul consolidarii si reabilitarii/ refunctionalizarii acestora – Lot I. In baza acestuia, contractele subsecvente au ca obiect expertizarea tehnica a unui numar estimat de 160 de cladiri, cu o suprafata totala de aproximativ 350.000 mp. Din evidentele noastre, dintr-un numar de circa 130 de imobile care se regasesc in lotul I, acestea sunt repartizate pe sectoare astfel: 33 de imobile in Sectorul 1, 32 in Sectorul 2, 34 in Sectorul 3, 9 in Sectorul 4 si 22 in Sectorul 5. Cel de-al doilea Acord-Cadru nr. 537/15.11.2021 are ca obiect Servicii de expertizare tehnica pentru imobile din Municipiul Bucuresti, in scopul consolidarii acestora - Lot II, iar contractele subsecvente incheiate in baza acestuia vor avea ca obiect expertizarea tehnica a unui numar estimat de 40 de cladiri, cu o suprafata totala de circa 150.000 mp.

- Care sunt principalele dificultati pe care le intampinati in activitate?
- In evidenta AMCCRS se regasesc mai multe cladiri emblematice la care ne confruntam cu o serie de probleme, una dintre acestea fiind in legatura cu obtinerea acordului pentru consolidare din partea membrilor asociatiilor de proprietari. Unii dintre proprietarii de apartamente care sunt situate in aceste imobile expuse riscului seismic sunt lipsiti de interes ca imobilul sa poata intra intr-un program de consolidare. Lipsa de interes a acestor proprietari este cauzata, probabil, de faptul ca o parte dintre acestia nu mai locuiesc in apartamentele respective si prefera sa le inchirieze. AMCCRS incearca sa gaseasca solutii pentru a introduce aceste imobile in procesul de consolidare seismica, astfel, conform prevederilor Legii 212/2022, pentru ca un imobil sa poata fi consolidat este necesar acordul unui numar de 50% plus 1 din numarul proprietarilor.
O alta dificultate este reprezentata de lipsa de incredere a cetatenilor in autoritatile statului. Sunt proprietari de apartamente sceptici cu privire la sprijinul din partea municipalitatii pentru consolidarea imobilelor in care locuiesc, fiindca in anii anteriori au fost incepute lucrari de consolidare fara a fi finalizate. Lipsa fondurilor bugetare a reprezentat un impediment in ceea ce priveste finalizarea lucrarilor. AMCCRS, cunoscand aceasta situatie, a cautat sa poata accesa sprijin financiar prin diferite programe de finantare pentru a veni in sprijinul cetatenilor ca sa poata consolida imobilele si pentru a salva din cladirile reprezentative ale capitalei. 
De asemenea, o piedica pe care AMCCRS o are de infruntat este cauzata de imposibilitatea de a relua activitatea pe mai multe santiere unde incepusera lucrari de punere in siguranta si consolidare din punct de vedere seismic deoarece firmele/ companiile cu care AMCCRS a incheiat in anii trecuti contracte pentru executia lucrarilor au intrat in faliment sau se afla in insolventa, iar pana in prezent nu au predat amplasamentele si documentatiile aferente. Conducerea AMCCRS a facut nenumarate cereri catre administratorul special/ lichidatorul judiciar si a avut mai multe intalniri cu persoane din conducerea Companiei Municipale Consolidari (CMC) SA pentru a putea prelua amplasamentele si documentatiile care stau la baza cartilor tehnice in vederea reluarii lucrarile de consolidare. 
Pentru continuarea lucrarilor de consolidare si pentru a nu afecta interesele proprietarilor terti fata de contractele de executie incheiate intre AMCCRS si Compania Municipala Consolidari SA (aflata in procedura de faliment), institutia noastra a initiat demersuri pentru intrarea in posesia imobilelor predate si retinute nejustificat de catre CMC SA, prin lichidatorul judiciar Expert Insolventa SPRL. 

- Conform datelor pe care le aveti, cate cladiri din Bucuresti au nevoie urgenta de consolidare si care ar fi bugetul aproximativ necesar pentru aceste lucrari?
- Un studiu efectuat de catre expertii Bancii Mondiale a estimat un numar de aproximativ 20.000 de cladiri din Bucuresti construite inainte de anul 1978, pentru care este necesar sa se efectueze o evaluare cu scop preliminar din punct de vedere al riscului seismic. De anul trecut avem o lege noua, este vorba despre Legea nr. 212/2022, care introduce notiunea de "evaluare vizuala rapida". Aceasta se refera la o examinare pe care specialistii o vor putea face rapid, de pe spatiul public (deci fara a cere acces in casa/ apartamente), in baza mai multor criterii printre care: efectul cutremurelor din trecut asupra fondului construit, rezultatele cercetarilor din domeniul riscului seismic, evolutia reglementarilor tehnice de proiectare seismica, evolutia practicii de proiectare si a materialelor de constructii utilizate. In timpul evaluarii sunt colectate date cu privire la: tipul constructiv al cladirii, regimul de inaltime, numarul de scari, anul construirii, date cadastrale, functiunea imobilului. Scopul evaluarii vizuale rapide este sa prioritizeze cladirile, in vederea expertizarii acestora.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter