RO EN
السلة فارغة

AHK: Companiile germane estimeaza o inrautatire a contextului international

Companiile germane din Romania declara ca situatia lor economica este buna sau satisfacatoare, desi cele mai multe dintre ele vad inrautatindu-se contextul international in urmatoarele 12 luni, potrivit sondajului realizat in luna octombrie 2022 de Camera de Comert si Industrie Romano-Germana (AHK Romania).
Potrivit unui comunicat al organizatiei, chestionarul are in vedere atat evaluarea situatiei conjuncturale, cat si si situatia companiilor si ofera si o privire de ansamblu asupra principalilor factori de risc economic din perspectiva companiilor, in general. Astfel, doar 3,3% dintre companiile intervievate se asteapta la o imbunatatire a contextului local in urmatoarele 12 luni (2021: 20%), in timp ce aproape 27% cred ca aceasta va ramane la fel. Majoritatea (70%) considera ca factorii conjuncturali se vor inrautati (2021: 30%).
In ce priveste evolutia activitatii, cele mai multe companii (46,7%) se asteapta ca aceasta sa ramana neschimbata, in timp ce 37% cred ca se va deteriora in urmatorul an (2021: 10%). Exista si un procent de optimisti, dar mai mic decat cel din 2021: aproximativ 17% (2021: 42%) se asteapta sa-si dezvolte activitatea la nivel local.
Volumul investitiilor va ramane neschimbat pentru 33% dintre companiile chestionate, in timp ce tot 33% (2021: 18%) spun ca vor investi mai putin. Aproximativ 17% dintre companii nu intentioneaza sa faca nicio investitie in 2023, iar 16,7% vor sa-si sporeasca investitiile pe plan local (2021: 36%).
"Imbucurator este faptul ca numarul de angajati ramane constant, companiile neavand intentia de a renunta la personal. Astfel, peste 63% dintre companii intentioneaza sa mentina numarul de angajati (2021: 42%), in timp ce peste 30% se asteapta chiar sa il creasca (2021: 40,8%)", subliniaza sursa citata.
Cel mai mare risc pentru companii il reprezinta in continuare pretul la energie, urmat de pretul materiilor prime si lipsa de personal calificat. "Cred ca situatia actuala a preturilor mari la energie ne va insoti pentru o perioada mai lunga de timp si de aceea este nevoie mai mult ca niciodata de o cooperare stransa intre sectorul public si cel privat, dar si intre tarile si UE pentru a gasi cele mai bune solutii pe termen lung pentru populatia din Romania si pentru mediul economic. Este obiectivul nostru, al tuturor, ca Romania, Germania, intreaga Uniune Europeana sa ramana un amplasament investitional competitiv, prosper si, in acelasi timp, sustenabil si, prin urmare, rezilient", considera Sebastian Metz, director general, AHK Romania.
Alte riscuri identificate pentru urmatorul an sunt, pentru 60% dintre respondenti, intreruperile din lanturilor de aprovizionare (logistica, lipsa produselor intermediare), cererea de materii prime si costurile cu forta de munca (53,3%). In toamna anului trecut printre cei mai importanti factori de risc se numarau de asemenea preturile la energie, costurile legate de forta de munca, dar si lipsa acesteia, precum si pretul materiilor prime.
Rezultatele sondajului World Business Outlook, realizat la nivel global, in randul a peste 3.100 de companii germane active in strainatate, arata ca economia globala se confrunta cu o iarna grea din perspectiva companiilor germane active la nivel international. Principalele motive sunt consecintele economice ale razboiului impotriva Ucrainei si politica de "zero-Covid" a Chinei. Cele mai mari riscuri in evolutia activitatii companiilor germane din intreaga lume sunt legate de intreruperi ale lantului de aprovizionare (42%), preturile ridicate ale materiilor prime (42%) si ale energiei (41%).
"Reluarea comenzilor intarziate in industrie, a furnizarii de servicii dupa incetarea restrictiilor legate de pandemie si relaxarea locala a unor lanturi de aprovizionare nu ar trebui sa ascunda faptul ca tensiunile economiei globale se simt si in randul companiilor germane din strainatate", spune seful Departamentului de comert exterior al Uniunii Camerelor de Comert si Industrie din Germania (DIHK), Volker Treier.
In special in Europa, asteptarile companiilor s-au alterat in mod vizibil si sunt pesimiste in raport cu cele ale companiilor din Africa, Orientul Apropiat si Mijlociu, America de Sud si Centrala si America de Nord, precum si in regiunea Asia-Pacific (cu exceptia Chinei).
Chestionarul "AHK World Business Outlook", coordonat de Uniunea Camerelor Comert si Industrie din Germania (DIHK), a avut loc in perioada 4 - 23 octombrie 2022. Din Romania au participat 30 de companii, mai mult de jumatate dintre acestea fiind active in industrie si constructii (63,3%), 10% in servicii, 16,7% din companii provin din comert, restul de 10% din alte branse.
AHK Romania este reprezentanta oficiala a economiei germane. Infiintata in 2002, AHK numara peste 550 de firme-membre.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter