RO EN
السلة فارغة

ABIEC: Pretul mare al energiei efecteaza competitivitatea industriei romanesti

Asociatia Marilor Consumatori de Energie din Romania (ABIEC) atrage atentia ca pretul mare al energiei afecteaza competitivitatea industriei romanesti, iar unele companii ar putea fi nevoite sa-si mute capacitatile de productie in afara tarii.
ABIEC isi manifesta "ingrijorarea profunda" privitor la demersurile Guvernului/ autoritatilor in legatura cu mecanismul de sprijin pentru Complexul Energetic Oltenia (CEO) prin care, timp de 10 ani, toti consumatorii finali de energie electrica ar urma sa plateasca pana la 10,5 miliarde de lei pentru a sustine costurile cu certificatele de emisii pe care CEO trebuie sa le cumpere pentru a produce energie electrica.
"Industria se afla in mari dificultati din cauza pretului energiei electrice si al gazelor, a tuturor taxelor si schemelor de sprijin pe care este obligata sa le sustina. Asistam neputinciosi la distrugerea competitivitatii companiilor din Romania chiar de propriii alesi, intr-o realitate in care industria este ignorata atunci cand se elaboreaza nenumarate strategii, programe, politici si scheme de sustinere. Reprezentam industrii care realizeaza produse cu valoare adaugata mare, angajam sute de mii de oameni direct si indirect si, in ciuda rolului important pe care il jucam in economia Romaniei, constatam ca masurile Guvernului duc la pierderea avantajelor competitive pe pietele internationale", a declarat Marian Nastase, presedintele ABIEC.
Potrivit unei comunicari oficiale a asociatiei marilor consumatori de energie, printre care se afla companii precum Saint-Gobain, CRH, Alro si Liberty Galati, membrii ABIEC au investit peste un miliard de euro in cele mai performante instalatii existente la nivel global, pentru eficientizarea consumului de energie. In consecinta, companiile nu mai au mecanisme suplimentare de a eficientiza consumul de energie in procesele lor de productie. De aceea, noile taxe anuntate de Guvern vor scoate din piata companiile industriale, avertizeaza reprezentantii marilor consumatori.
Schema gandita de Guvern pentru sustinerea CE Oltenia este facuta fara consultarea marilor consumatori de energie care sunt obligati sa plateasca si certificatele de CO2 ale producatorului de energie, care oricum sunt incluse in pretul urias al MWh.
 
Pretul energiei romanesti, printre cele mai mari din Europa
Marii consumatorii industriali arata ca Romania este o tara cu resurse energetice naturale semnificative, avand un mix echilibrat al productiei pe baza de carbune, hidro, nuclear, hidrocarburi, energie din surse regenerabile, insa aceste atuuri aparente reprezinta de fapt un handicap.
"Romania isi propune sa devina hub de securitate energetica regionala, insa esueaza in a asigura energie propriilor consumatori si importa cantitati importante, iar preturile sunt printre cele mai mari din Europa. Potrivit raportului realizat de DG Energy, in primul trimestru din 2019, Romania figureaza pe locul noua in ceea ce priveste pretul energiei, fiind devansata doar de tari care sunt net importatoare - Portugalia, Grecia, Irlanda, Italia etc. Tari cu structuri industriale similare Romaniei, precum Germania, Franta, Austria, Marea Britanie, Polonia, Cehia sunt mult sub pretul Romaniei, Germania avand un pret cu 25% mai mic decat cel al tarii noastre, ajungand la 40,9 euro/ MWh, pe cand Romania atinge 54 euro/ MWh, pret la care se adauga si tarifele asociate, ce reprezinta peste 39% din pretul total al energiei", mai arata reprezentantii ABIEC.
Potrivit acestora, industria este deja afectata de pretul actual al energiei electrice, momentul declansator fiind masurile adoptate prin OUG nr. 114/2018 si transpuse in legislatia secundara de catre ANRE, masuri care, declarativ, vin in ajutorul consumatorului casnic, insa in realitate afecteaza grav consumatorii industriali, precizeaza sursa citata.
In consecinta, ABIEC solicita autoritatilor competente consultarea cu marii consumatori industriali si cu toate partile afectate de noi scheme suport, pentru gasirea de solutii care, pe de o parte, sa securizeze productia de energie a Romaniei, iar pe de alta parte sa vina in sprijinul mentinerii competitivitatii industriei romanesti. Totodata, asociatia solicita, din nou, implementarea schemei de compensare a emisiilor indirecte, aprobata inca din 2012 de Uniunea Europeana si pusa deja in aplicare de 11 state membre (Franta, Germania, Spania, Marea Britanie, Finlanda, Olanda, Belgia, Slovacia, Grecia, Lituania, Polonia) care au aplicat o politica de protejare a investitiilor locale si a locurilor de munca.
De asemenea, ABIEC sustine, inca o data, reglementarea si functionarea bursei de energie din Romania pe baze concurentiale reale, care sa elimine distorsiunile inregistrate in ultimul an.
***
ABIEC include cei mai mari consumatori de energie din Romania, precum Alro Slatina, ArcelorMittal Romania, Liberty Galati, TenarisSilcotub, CRH si Saint-Gobain Romania, care au un consum de energie de aproximativ 10% din totalul produs la nivel national. Membrii fondatori platesc anual peste 130 de milioane de euro la bugetul de stat si la bugetele locale, au exporturi cumulate de peste un miliard de euro si au realizat investitii care depasesc 1,5 miliarde de euro in Romania, avand strategii de dezvoltare pe termen lung pentru operatiunile locale.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter