RO EN
السلة فارغة

ANSA: Blocajul achizitiilor publice, receptat cu ingrijorare

Dupa cum se cunoaste, intrarea in vigoare a noii legislatii a achizitiilor publice, dupa recenta publicare a normelor in Monitorul Oficial al Romaniei, a determinat suspendarea - timp de trei saptamani, deci pana la 15 iunie 2016 - a proceselor de licitatie publica derulate prin SEAP. In acest sens, Agentia Nationala pentru Achizitii Publice (ANAP) a anuntat ca intreruperea este cauzata de disfunctionalitati de natura tehnica si operationala de la nivelul sistemului. In nota obisnuita autoritatii publice centrale, desi legislatia a fost votata in Parlament, apoi promulgata de presedintele tarii si ulterior transmisa spre publicare la Monitorul Oficial (la 23 mai a.c.), existand si o perioada de gratie pana la intrarea efectiva in vigoare (adica vineri, 27 mai 2016), pana in prezent normele metodologice referitoare la fluxul de initiere in SEAP a procedurilor de atribuire, care trebuie adaptat la noua legislatie, nu au fost definitivate. Ca urmare a acestei realitati, ANAP a transmis autoritatilor contractante sa aiba in vedere elaborarea si trimiterea spre evaluare a documentatiilor de atribuire incepand cu data operationalizarii sistemului informatic de la nivelul SEAP, adica incepand cu 15 iunie 2016.
Blocarea pana la jumatatea lunii iunie a.c. a derularii licitatiilor publice a fost receptata cu ingrijorare de Asociatia Nationala a Specialistilor in Achizitii (ANSA), care, printr-un comunicat, avertizeaza ca a luat cunostinta cu ingrijorare despre disfunctionalitatile generate de lipsa de pregatire a implementarii noului pachet legislativ privind achizitiile publice, intrat in vigoare in data de 26 mai 2016.
„Astfel, conform anuntului publicat pe site-ul ANAP la data de 25 mai 2016, initierea de noi proceduri de atribuire utilizand platforma SEAP este sistata temporar intre 26 mai 2016 si 15 iunie 2016, din cauza unor disfunctionalitati de natura tehnica si operationala de la nivelul sistemului. Potrivit acestei decizii luate de oficialii guvernamentali, toate achizitiile publice initiate in perioada respectiva vor fi amanate, iar toate autoritatile contractante din Romania vor fi nevoite sa stopeze initierea oricaror licitatii pentru o perioada de 20 de zile. Masura apare ca fiind pripita si neprofesionista, fiind promovata dupa mai mult de doi ani de la adoptarea directivelor europene in materie”, se arata in comunicatul ANSA.
Nicio surpriza: Guvernul a creat o legislatie greoaie, cu continut stufos
In documentul elaborat de reprezentantii specialistilor in achizitii, Guvernul Romaniei este acuzat fara echivoc ca, in nota de acum caracteristica si fara nicio surpriza, in loc sa armonizeze directiva clara a UE, a creat o legislatie greoaie, cu continut stufos, adoptata rapid si ca atare de Parlament, ai carui membri sunt preocupati, in aceasta perioada, de cu totul alte aspecte (campania electorala), decat de reglementarea achizitiilor publice.
„Transpunerea de catre statul roman a normelor europene in materia achizitiilor s-a derulat lent, cu ezitari si amanari succesive. Rezultatul a fost promovarea unui text greoi, cu un continut stufos (patru legi in loc de una si suficiente necorelari, care vor genera noi modificari), fara diminuarea sau chiar eliminarea elementelor de interpretabilitate consacrate de OUG nr. 34/2006, care induc teama si riscuri de natura penala functionarilor din autoritatile publice. In ciuda asigurarilor date de ANAP ca problema ca fi remediata cel tarziu la 15 iunie 2016, in absenta publicarii in Monitorul Oficial a normelor de aplicare a celor patru legi privind achizitiile publice, achizitiile sectoriale, concesiunile si remediile, deblocarea tehnica a SEAP nu va duce la normalizarea situatiei. Am considerat necesar sa atragem atentia asupra acestui aspect, deoarece implicatiile blocarii procedurilor de achizitii publice sau realizarea acestora in conditii neconforme neimputabile autoritatilor contractante are numeroase repercusiuni, inclusiv sub forma corectiilor aplicate sau chiar a riscului de reziliere a contractelor de finantare din bani europeni”, mai precizeaza oficialii ANSA.
Ca asociatie de profil, ANSA isi asuma ca o obligatie sa aduca in atentia opiniei publice si institutiilor implicate in gestionarea fondurilor publice ca actuala situatie este fara precedent in Uniunea Europeana. „Consecintele previzibile induc crearea unor serioase blocaje la nivel economic din cauza lipsei de viziune si profesionalism a guvernantilor care au avut timp de doi ani posibilitatea sa propuna un pachet de legi cu eficienta practica. Conducerile succesive din cadrul ANRMAP, ANAP si, implicit, din Ministerul Finantelor Publice au impins decizia catre termenul-limita. Suntem astazi in situatia in care textul adoptat de Parlament nu are aplicabilitate practica, in lipsa promovarii din timp a unor norme de aplicare si totodata constatam lipsa unei platforme electronice adecvate, care sa permita publicarea anunturilor de licitatie”, se mentioneaza in comunicatul ANSA.
O piata de peste 15 miliarde euro pe an, pusa in pericol
Potrivit ANSA, lipsa de coordonare si capacitate administrativa afecteaza grav o piata a achizitiilor cu o valoare aproximata la peste 15 miliarde euro anual. „Credem ca, in astfel de situatii de schimbare sistemica, se impunea o mai buna coordonare a factorilor decizionali si a institutiilor implicate, crearea unui «roadmap» cunoscut si respectat de toate partile. S-ar fi impus, astfel cum ANSA a propus deja, luarea in considerare a unei perioade tranzitorii care sa fi permis aprobarea legislatiei tertiare, tinand cont de forma publicata a legilor, ajustarea aspectelor tehnice si organizationale determinate de o astfel de modificare de paradigma. Ne exprimam ingrijorarea si tragem un semnal de alarma privind viitorul sumbru pentru absorbtia fondurilor europene nerambursabile alocate de UE in perioada de programare 2014-2020, si solicitam ANAP urgentarea adoptarii normelor de aplicare a noilor legi, crearea unui sistem electronic prietenos si simplificat, precum si definitivarea implementarii Unitatilor Centralizate de Achizitii (UCA) sau orice solutie adecvata de profesionalizare reala/ certificare / asigurare profesionala in domeniul achizitiilor publice”, solicita membrii ANSA.
Pentru a optimiza sansele de deblocare a situatiei, ANSA isi exprima intreaga disponibilitate de a participa la consultari privind forma finala a normelor metodologice de aplicare a pachetului legislativ, astfel incat acestea sa poata fi adoptate in cel mai scurt timp, evitandu-se prelungirea situatiei actuale de blocaj. Informatii suplimentare, la www.ansar.ro

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter