RO EN
The cart is empty

PMB: Au inceput lucrarile de reabilitare a 210 km de retea de termoficare

Marti au inceput lucrarile propriu-zise pentru reabilitarea a 210 kilometri de retea de termoficare din Capitala, finantate prin Programul Operational Infrastructura Mare.
Primarul general Nicusor Dan a fost prezent la santierul deschis la Poarta Faur 4, de pe Bd. 1 Decembrie 1918. El a precizat ca in acest fel se da startul "marilor lucrari" de termoficare din Capitala, realizate prin contracte cu o valoare totala de 360 de milioane de euro, dintre care 260 de milioane de euro reprezinta fonduri europene si contributia statului. Alte 100 de milioane de euro vor fi asigurate de catre Municipalitate, care intentioneaza sa obtina acesti bani din imprumuturi.
Nicusor Dan a reamintit ca la inceputul lunii noiembrie 2022 au fost incheiate contracte cu cinci firme in vederea reabilitarii a 210 kilometri de retea de termoficare, repartizati in cinci loturi. Acesti 210 kilometri au fost impartiti in 25 de loturi mai mici (cu lungimi de 2-12 kilometri). Compania Termoenergetica a selectat 12 dintre aceste loturi, care totalizeaza 90 de kilometri si care necesita interventii mai rapide. Primaria Capitalei intentioneaza sa finalizeze lucrarile la aceste 12 loturi pana la finele anului 2024.
"Pentru moment s-au semnat ordinele de incepere pentru doua din cele 12 loturi. Acesta (de la Poarta Faur, n.r.) este al doilea. Incepand de saptamana viitoare - cam doua pe saptamana - vor fi emise autorizatii de construire. Dupa ce se emit autorizatiile de construire se da ordinul de incepere, cam la doua saptamani. Deci toate aceste loturi vor incepe efectiv in teren sa functioneze in acest an si toate vor fi finalizate pana la sfarsitul anului viitor", a spus Nicusor Dan.
Lotul inceput marti are o lungime de 6 kilometri, dintre care 4 kilometri de conducta magistrala, iar 2 kilometri reprezinta racorduri. Termenul de realizare a lucrarilor este 12 luni, iar valoarea acestora este 30 de milioane de lei plus TVA.
Intrebat daca exista sanse ca macar un lot al lucrarilor sa fie finalizat pana la sfarsitul lui 2023, astfel incat sa nu se piarda finantarea europeana, Nicusor Dan a raspuns afirmativ.
"Da, sunt 100% ca asta se va intampla. Este un lot in zona de vest, care are doar 2 kilometri si o sa inceapa curand si acela va fi finalizat, fara indoiala, in acest an. Noi aveam incepute pe fonduri municipale alte sapte obiective (de reabilitare a retelei de termoficare, n.r.). Am avut doua runde de consultari cu constructorii, care nu aveau deloc incredere ca Primaria va putea vreodata sa plateasca la timp lucrarile. Am deblocat mai intai acele lucrari si, dupa asta, am scos in achizitie publica aceste lucrari mari, de 360 de milioane de euro. Achizitia publica a durat, cum dureaza... E foarte bine ca suntem azi aici", a spus edilul general.
Nicusor Dan a mai precizat ca in 2023 vor fi deschise simultan cele 12 santiere, pe parcursul a doua-trei luni. Cei 210 kilometri, conform contractelor, urmeaza sa fie reabilitati in decurs de patru ani de la momentul semnarii, adica in noiembrie 2026.
"Din momentul semnarii contractului si pana acum s-au luat autorizatiile pentru inceperea lucrarilor si s-a facut proiectarea. Cei 90 de kilometri vor fi facuti in paralel cu alti, speram noi, de ordinul 40 de kilometri. In momentul de fata noi suntem la 150 kilometri modernizati din 1.000. La sfarsitul lui 2024 vom fi la 300 din 1.000", a spus el.
Reprezentantii companiei care au deschis santierul de la Poarta Faur au declarat ca pe parcursul lucrarilor vor exista provizorate pentru asigurarea furnizarii apei calde. Acestea vor fi realizate suprateran, in paralel cu retelele existente.
"Am agreat impreuna cu Comisia de Circulatie si cu Brigada de Politie Rutiera sa minimizam impactul, sa lucram pe tronsoane, astfel incat sa nu afectam traficul", au precizat acestia.
Pe de alta parte, directorul general adjunct al companiei Termoenergetica, Adrian Ioanitoaei, a precizat ca in ultima perioada s-au redus pierderile din reteaua de termoficare.
"Pierderile sunt in jur de 2.200 - 2.300 de tone pe ora in sezonul rece. Acum suntem undeva la 1.500. De exemplu, acum, saptamanile astea, in jur de 1.500-1.600 de tone pe ora. Debitul nu e asa de mare (in sezonul cald, n.r.), dar teava e aceeasi, gaurile sunt aceleasi, numai ca si reparam multe tronsoane. Am intervenit chiar pe multe tronsoane si din cauza asta s-au si redus", a spus el. 
 
Au fost atribuite cinci contracte de proiectare si executie
In noiembrie 2022 au fost semnate cinci contracte de proiectare si executie aferente celor 210 km de retea de termoficare ce va fi reabilitata din fonduri europene. Cele cinci contracte de proiectare si executie au fost castigate de catre urmatoarele firme:
  • Magistrala II Sud: Asocierea Elsaco Electronic - Sicor - Energomontaj SA, avand subcontractanti pe ADREM Engineering SRL si RDC General Contractor SRL - valoare 300,2 milioane de lei;
  • Magistrala II-III Grozavesti: Asocierea Elsaco Electronic - Sicor - Energomontaj SA, avand subcontractanti pe ADREM Engineering SRL si RDC General Contractor - valoare 168,15 milioane de lei;
  • Magistrala V Grozavesti: Asocierea Constructii Erbasu SA - Consix Constructii, avand subcontractanti Erbasu Edil Construct SA, Erbasu Total Construct SA si Elsaco Electronic - valoare de 257,3 milioane de lei;
  • Magistrala Progresu - Berceni: Asocierea Constructii Erbasu SA - Consix Constructii, avand subcontractanti Erbasu Edil Construct SA, Erbasu Total Construct SA si Elsaco Electronic - valoare de 316 milioane de lei;
  • Magistrala II Sud, II-III Grozavesti, V Grozavesti, Progresu - Berceni, II Vest, I-II-III Vest: Asocierea Energomontaj - Elsaco Electronic - Sicor - IPCT Instalatii, avand subcontractant pe RDS General Contractor - valoare 268,6 milioane de lei.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter