RO EN
Košík je prázdný

Daniel Daianu, CF: Economia Romaniei va intra intr-un proces de dezinflatie in 2023

Cresterea PIB in 2023 va fi undeva intre 2% si 3%, in timp ce inflatia se va duce in jos, spre 10%, potrivit unui punct de vedere personal, exprimat marti de catre presedintele Consiliului Fiscal, Daniel Daianu, in cadrul unei conferinte de specialitate.
"Ca ipoteze macro pentru 2023 exprim niste puncte de vedere personale, desi sunt presedintele Consiliului Fiscal. Nu pot veni cu o pozitie a Consiliului Fiscal, pentru ca nu avem constructia de buget, nu stiu care sunt ipotezele pe baza carora isi va construi Guvernul bugetul 2023, dar cateva piste de rationament pot oferi. Cresterea PIB-ului in anul care va veni va fi mult mai mica. Vom avea o incetinire puternica si eu vad o crestere intre 2 - 3%, in 2023, daca nu vom avea niste socuri adverse si mai severe. Nu stim ce se va intampla in Europa. Exista chiar acest spectru al unei stagflatii, iar Romania este conectata. Economia Romaniei pulseaza impreuna cu ce se intampla cu economia europeana. De la o crestere in acest an, in termeni reali, de 6-7%, care pare surprinzatoare... In opinia mea, inflatia in anul care vine se va duce in jos, de la circa 16%. Vom avea un proces de dezinflatie. O inflatie care ar fi sa spunem de 10%, in 2023, nu e o stire buna, dar cel putin avem un proces de dezinflatie daca vom fi chibzuiti in politica bugetara. Marea Britanie a oferit o lectie nu de cumpatare si de inteligenta in materie de politica economica. Asa ceva rar s-a intamplat, sa se schimbe un ministru de Finante in doua saptamani si un Guvern sa fie pus la colt...", a declarat Daianu.
Economistul a punctat faptul ca Romania trebuie sa fie atenta cu politicile bugetare si cu indexarile.
"Pietele financiare sunt nemiloase. Noi nu ne putem permite asa ceva, trebuie sa fim chibzuiti in continuare cu politica bugetara, sa fim foarte atenti cu indexarile pe care le vom face. Trebuie sa urmarim in continuarea tintirea unui deficit mai mic in 2023, sa ne ducem catre 5% si se poate realiza acest lucru. Numai sa avem putinta institutionala si aici se verifica buna conlucrare. In vremuri de razboi, Guvernul trebuie sa lucreze cu banca centrala si mediul de afaceri nu trebuie sa puna presiune pe un guvern urmarind interese parohiale. Exista o economie foarte stresata, o populatie foarte stresata unde suntem in Europa, ca geografie. Situatia economica este complicata. Executia bugetara este ajutata de deflator si de cresterea reala. Vom avea, probabil, 22-23% crestere de venituri nominale in 2022, iar asta ajuta executia bugetara. Ramane, insa, o mare necunoscuta impactul schemei de plafonare, de compensare... Avem un sistem financiar subtire care limiteaza in datoria publica pentru ca expunerea bancilor nu poate sa fie crescuta prea mult. Bancile nu pot achizitiona fara limite datorie publica, dar poate sa incurajeze iesirea la finantare in exterior si aceasta nu este de bun augur. Fondurile europene sunt o forta contraciclica in conditiile de acum, pentru ca politice monetare in Europa vor fi prociclice. Bugetul va fi incordat in anii ce vin de cheltuielile aditionale pentru Aparare, precum 0,5% din PIB", a explicat Daniel Daianu.
Acesta estimeaza ca un draft de buget pentru 2023 ar putea fi gata in prima parte a lunii noiembrie.
"Eu cred ca vom avea draftul de buget in prima parte a lui noiembrie. Draftul de buget iti poate spune daca ai echilibru sau nu. Vezi si imprumuturile care se fac, daca s-au facut. Ar trebui grabite unele imprumuturi pentru a le lua la un cost convenabil. Sa speram ca vom avea la inceputul lui noiembrie, draftul de buget. Ce conteaza pentru credibilitatea Guvernului, pentru credibilitatea Romaniei si pentru dumneavoastra ca cetateni este ca acest buget sa linisteasca pietele, sa se vada ca Romania are resurse sa acopere nevoile de baza, ca poate atrage si utiliza banii europeni", a afirmat presedintele Consiliului Fiscal.
 
Provocarea guvernelor este sa "limiteze stricaciunile"
Greselile mari in politica economica te pun cu spatele la zid, iar marea provocare pentru cei care guverneaza o tara este de a limita stricaciunile, a afirmat, marti, intr-o conferinta de specialitate, presedintele Consiliului Fiscal, Daniel Daianu.
"Pornim de la ceea ce, pe buna dreptate, au remarcat si agentiile de rating, doua dintre ele care au facut evaluari privind situatia economica din Romania, si anume ca socurile externe de fapt perturba foarte mult. Deci, trebui sa intelegem acest lucru. Nu problemele interne in momentul de fata sunt cele care dau sau pot da peste cap o economie nationala, ci socurile externe. Situatia de acum este fara precedent dupa Al Doilea Razboi Mondial (...) Multa lume nu intelege cat de mult socheaza economiile aceasta crestere a pretului relativ la energie. Asa ceva nu s-a intamplat nici acum cateva decenii cand economia americana a fost supusa acelui soc al multiplicarii pretului la titei. Ai pandemia care nu s-a terminat, are in continuare sechele, ai deglobalizare, rupere de lanturi de aprovizionare, geopolitica. Se sparge sistemul global economic global. Ai perspectiva stagflatiei, piete financiare foarte nervoase. Greselile mari in politica economica te pun cu spatele la zid. Economiile sunt zguduite practic si marea provocare pentru politica economica, pentru cei care guverneaza o tara, este de a limita stricaciunile", a explicat Daianu.
In viziunea economistului, cresterea economica nu este resimtita de catre cetateni din cauza "schimbarii dramatice in pretul relativ al energiei".
"Este legitima intrebare daca avem crestere economica, de ce nu simt cetatenii? N-au cum sa simta cetatenii cresterea economica, pentru ca vorbeam despre schimbarea dramatica in pretul relativ al energiei. Sunt putini care castiga. Are loc un transfer de venituri catre producatorii de energie si alti castigatori, si cei mai multi pierd. De aceea nu se simte aceasta crestere economica. Incertitudinile sunt extreme si operam, de pilda, in evaluarile care se fac, modelele care sunt folosite de bancile centrale, de Ministerul de Finante cu cateva variabile extrem de incerte (...) Tensiunea este foarte mare pe pietele financiare si sunt riscurile sistemice in ceea ce priveste sectorul bancar-umbra. De aici vor veni necazurile mari, pentru ca in momentul in care bancile centrale intaresc politicile monetare, aceste rate crescute si pietele financiare mai stranse pot sa.... cum se zice "Atunci cand apa se retrage se vede cine e in pielea goala". Avem multe firme de tip zombie sau firme care aveau mari probleme de finantare si care acum vor avea probleme si mai mari de finantare si pot sa intre in stare de insolventa. Iar criza energetica va dura, pentru ca aceasta suire masiva a pretului relativ a energiei face ca tensiunile in economii sa ramana. Nu poti sa-i salvezi pe toti, n-ai o bagheta magica sa te intorci cu 3-4 ani in urma. Eu nu vad cum se poate asa ceva, pentru ca vorbim de o criza a costului vietii. Nu este o criza care poate sa fie rezolvata in sase luni, nici macar in doi ani. Este un sindrom al economiilor de razboi, desi la noi nu zboara rachete, nu zboara bombe", a subliniat presedintele Consiliului Fiscal.
Acesta considera "o prostie" ideea vehiculata in spatiul public, potrivit careia inflatia foarte ridicata este cauzata de excesul de cerere.
"Se vede prin inflatia foarte ridicata, se vede prin costul utilitatilor, se vede in aversiunea fata de risc manifestata de mediul de afaceri. Ar trebuie demontat un mit, cum ca inflatia este cauzata de excesul de cerere. Dupa mine, asta este absolut o prostie. Excesul de cerere se vede poate in Statele Unite, in Europa mult mai putin. Ce s-a intamplat? In pandemie a fost distrusa oferta, productia a fost distrusa. Deci, repararea lanturilor de aprovizionare si de productie nu se poate face peste noapte. Ai avut si criza energetica si de aici criza energetica inseamna socul brutal al cresterii pretului la energie. De aici inflatie, iar costul energiei este costul tuturor costurilor. Fara energie nu poti sa traiesti decat daca te intorci in pestera si n-ai caldura si n-ai nimic si iei mancare din padure. De aceea este foarte greu. Si in Europa va fi foarte greu si nu se rezolva in aceasta iarna si trebuie sa ne adaptam. Trebuie sa strangem cureaua, insa nici cureaua nu poate fi stransa la fel de cetateni, de gospodarii si de firme", a spus Daniel Daianu.
Reprezentanti ai autoritatilor si mediului de afaceri participa, marti, la evenimentul cu tema "Bugetul si fiscalitatea 2023: la ce sa se astepte economia", in cadrul seriei de conferinte CursdeGuvernare (CDG).

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter